Steg 1

Stora boken sid 26

”Inga ord kan beskriva den ensam” Män och kvinnor dricker i huvudsak därför att de tycker om den effekt alkoholen har. Känslan är så svårfångad att även om de, dvs. problemdrinkarna, medger att alkoholen är skadlig så kan de efter en tid inte skilja mellan sanning och lögn. För dem verkar ett liv med alkohol vara det enda normala. De är rastlösa, lättirriterade och missnöjda om de inte på nytt kan uppleva denna känsla av sorglöshet och välbefinnande som infinner sig så snart de tagit några glas – glas som de ser andra ta ostraffat. Efter att de återigen givit efter för denna längtan, som så många gör, och begäret utvecklas, går de igenom de välkända perioderna av drickande och kommer ur dem ångerfulla och med ett fast beslut att inte dricka igen. Detta upprepas om och om igen, och om inte denna person genomgår en total psykisk förändring finns det mycket lite hopp att han ska tillfriskna.”

 


 

Stora boken sid 36

”Inga ord kan beskriva den ensamhet och förtvivlan jag upplevde i detta bittra träsk av självömkan. Kvicksanden omgav mej åt alla håll. Jag hade mött min överman. Jag hade blivit besegrad. Alkoholen var min herre.”

Stora boken sid 57

 

”De flesta av oss har varit ovilliga att erkänna att vi var riktiga alkoholister. Ingen människa tycker om att tänka sig att hon eller han är kroppsligen och själsligen olik andra. Det är därför inte förvånande att våra dryckesbanor har kännetecknats av otaliga försök att bevisa att vi kunde dricka som andra människor. Varje människa som dricker på ett onormalt vis är besatt av tanken att han en dag på något sätt och med full kontroll skall kunna njuta av att dricka. Livskraften hos denna illusion är förvånande. Många håller fast vid den, ända fram till dödens eller vansinnets port. Vi lärde oss att vi helt och fullt innerst inne måste erkänna att vi var alkoholister. Detta är det första steget mot tillfrisknande. Vanföreställningen att vi är som andra människor eller snart kommer att bli det måste krossas.”

 

Tolv Steg och Tolv Traditioner sid 22

 

Under alkoholismens tvång drivs vi till AA och där upptäcker vi hur ödesdiger vår situation är. Då – och först då – blir vi lika mottagliga före övertygelse och lika villiga att lyssna som en döende. Vi är beredda att göra vad som helst för att bli befriade från den obarmhärtiga anfäktelsen.

Ställ dig tre frågor:
1.Har jag problem med alkohol?
2.Vill jag göra något åt mitt alkoholproblem?
3.Är jag beredd att göra vad som helst för att bli befriad från det?

Du behöver svara JA på dessa tre frågor för att gå vidare.
Steg 1 har två delar som behöver erkännas:
1. Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen
2. (Vi erkände) -att vi inte längre kunde hantera våra liv.

när du gjort det går vi vidare till steg två …


One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *